Omlete ir viens no populārākajiem brokastu ēdieniem visā pasaulē. To ēd gan lieli, gan mazi, bagāti un nabagi. Recepte un pagatavošana ir vienkārša, bet ja kaut kas noiet greizi un savlaicīgi pamanāt, varat to pārveidot par olu kulteni.
Sastāvdaļas
- olas – 4 gb (2 porcijas)
- piens – 84 ml (var arī mazāk vai vairāk,)
- sāls – 2 šķipsnas
- olīveļļa vai sviests – cepšanai
- pipari un citas garšvielas – pēc vēlēšanās
Pagatavošana
- Iesit bļodā olas un ar dakšu samaisi viendabīgā masā.
- Pievieno pienu, sāli un atkal visu sakul.
- Uzkarsē pannu un uzlej olīveļļu vai jebkuras citas taukvielas.
- Uzlej olu masu uz pannas un ļauj tai apcepties no vienas puses.
- Kad augša aprauta un masa kļuvusi puslīdz cieta, apgriez uz otru pusi. (Ja nepieciešams uzlej uz pannas vēl eļļu.)
- Cep līdz omlete kļūst viegli brūngana.
- Ēd kopā ar sviestmaizēm, salātiem vai jebko citu, kas garšo.
Receptes foto galerija
Gatavošanas laiks
- Omletes masas izveidošana: 2 līdz 3 minūtes.
- Cepšana: 2 līdz 5 minūtes (atkarīgs no temperatūras).
- Kopējais laiks: 4 lidz 8 minūtes.
Ieteikumi
- Izmantojot čuguna pannu, omlete mēdz pierauties pie pannas un beigās sanāk olu kultenis. No tā var izvairīties, ja vispirms pannā uzcepsiet kaut ko citu (desas šķēlītes, sīpolus, dārzeņus u.tml.) vai lietosiet pannas ar nepiedegošu pārklājumu. Lai arī šie pārklājumi mēdz būt veselībai kaitīgi, tomēr nenoliedzami ir ērti.
- Varicācijas par tēmu: omlete par sieru (pārkaisiet omletei pāri smalki sarīvētu sieru), omlete ar tomātiem vai dārzeņiem (pirms liet olu masu uz pannas, apcepiet eļļā tomātus vai citus dārzeņus). Iespējas uzlabojumiem ir ļoti plašas. Lieciet klāt sastāvdaļas, kas garšo un rezultāts būs teicams.
- Tiem, kam garšo pufīga omlete, ir vēlams pievienot vairāk pienu. Tieši piens rada pufīgumu.
- Ja mājās nav piens, receptē to drīkst aizstāt ar saldo krējumu vai sliktākajā gadījumā skābo krējumu.