Olu kultenis

5
(2)

Olu kultenis tik gards kā bērnībā, kad to gatavoja mamma un tik vienkāršs, ka būs pa spēkam pilnīgam iesācējam virtuvē vai mazam bērnam. Ideāla un ātra recepte brokastīm vai reizēm, kad nezini, ko gatavot.

Bāze visiem kulteņiem ir vienāda, bet piedevas ir gaumes jautājums. Tomāti, desa, bekons, cīsiņi, siers, lociņi, sīpols, dilles – jebkura no nosauktajām sastāvdaļām būss teicams papildinājums. Šajā receptē olu kultenim klāt pievienoti tomāti un pipari.

Sastāvdaļas

  • olas – 4 gb (2 porcijām)
  • piens – 50 ml (var likt mazāk vai vairāk)
  • sāls – 2 šķipsnas
  • melnie pipari – 1 šķipsna
  • olīveļļa – cepšanai (plānā kārtiņā)
  • tomāts – 1 gb

Pagatavošana

  • Iesit bļodā 4 olas. Olu skaitu var mainīt atkarībā no ēdāju skaita un apetītes lieluma.
  • Sakul olas ar dakšu viendabīgā masā. Svarīgi to darīt pirms piena pievienosānas, būs vieglāk.
  • Pievieno pienu, sāli un piparus. Vēlreiz sakul visu viendabīgā masā.
  • Uzkarsē pannu un uzlej olīveļļu plānā kārtiņā, tikai tik, lai nepiedeg. Ja patīk, cepšanai vari lietot arī sviestu vai citas eļļas.
  • Sagriez tomātus škēlītēs un apcep no abām pusēm.
  • Uzlej sakulto olu-piena-sāls masu uz pannas.
  • Cep, regulāri apmaisot, ik pēc 20 – 40 sekundēm.
  • Pēc 3 – 5 minūtēm olu kultenis ir gatavs ēšanai.
  • Ēd kopa ar maizi, piedevām vai vienu pašu. (Mūsu receptē blakus ir pielikti lociņi ar krējumu un maize ar sviestu.)

Receptes foto galerija

Gatavošanas laiks

  • Masas sagatavošana (1-2 minūtes).
  • Cepšana (3-5 minūtes).
  • Kopējais gatavošanas laiks: 4 – 7 minūtes.

Konkrēts gatavošanai nepieciešamais laiks atkarīgs no roku veiklības, temperatūras un izmantoto piedevu daudzuma.

Ieteikumi

  • Olu kultenis būs garšīgāks, ja cepšanai izmantosiet olīveļļu vai sviestu. Saulespuķu un rapšu eļļai ir piegarša, kas būs jūtama.
  • Garšu var uzlabot, ja eļļā pirms tam apcepj desu, cīsiņu vai bekonu. Pasniedzot uz šķīvja, varat papildināt kulteni ar krējumu, majonēzi, siera salātiem vai kādu pašu gatavotu mērcīti. Kultenis ir bāze, kurai var klāt kombinēt gandrīz jebkuru citu produktu vai sāļo ēdienu.
  • Iespējams, arī jums bērnībā olu kultenis tika pasniegts slapjākā formā kā kafejnīcās. Ja vēlaties tādu arī savā porcijā, brīdī, kad kultenis ir gatavs, uz pannas uzlejiet pavisam nedaudz pienu un cepiet vēl minūti. Piens sasūksies ar eļļu un pārējām garšvielām, radot gardu mērcīti.
  • Pat vislabāko ēdienu var sabojāt pieliekot par daudz sāli vai citas garšvielas. Labāk likt sāli mazāk nekā nepieciešams, nevis vairāk

5 / 5. Vērtējums: 2

Atsauksmes