Aukstā zupa

5
(1)

Latviešu tradicionālā aukstā zupa ir lielisks ēdiens karstām vasaras dienām. Populārākā versija ir klasiskā aukstā zupa ar marinētām bietēm. Var ēst ar desu un vārītu olu vai iztikt bez. Gaumes jautājums, bet recepte ir vienkārša.

Sastāvdaļas

  • Marinētas bietes – 0,5 l burka
  • ūdens – 0,5 l
  • kefīrs vai paniņas – 1 l
  • gurķi – 1 garais vai 4 īsie gurķi
  • loki un dilles – pēc garšas
  • olas (vārītas) – 4 gb
  • kartupeļi (vārīti) – 4 gb (videja izmēra)
  • sinepes – 1/3 tējkarote (ja garšo asāks)
  • doktordesa – 300 g

Pagatavošana

  • Lielā katlā vai bļodā ielej ūdeni un kefīru, pievienot marinētās bietes.
  • Smalki sagriez dilles, lokus un desu, pievieno zupai un kārtīgi samaisi. Bez desas var izttikt, ja negaršo.
  • Sagriez vai izspied caur olu smalcinātāju vārītas olas un pievieno zupai.
  • Vārītos kartupeļus nomizo, sagriez kā rosolā un pievieno zupai vai sagriez uz pusēm un novieto uz atsevišķa šķīvja kā piedevu zupai. Bez šī soļa var iztikt, ja marinēto biešu vietā izmantosi aukstās zupas burku (nopērkama veikalā).
  • Sinepes, piparus un citas garšvielas liec pēc garšas (nav obligāti).
  • Visu sajauc. Ļauj ievilkties 1 – 2 minūtes.
  • Ēd vienu pašu vai kopā ar rupjmaizi un sviestu.

Gatavošanas laiks

  • Kartupeļu vārīšana: 20 minūtes.
  • Olu vārīšana: 10 minūtes.
  • Griešana, sastāvdaļa sajaukšana: 5 minūtes (olas un pārējās sastāvdaļas jāsagriež, kamēr kartupeļi vēl vārās).
  • Kopējais gatavošanas laiks: 25 minūtes.

Ieteikumi

  • Auksto zupu var pagatavot arī bez kefīra un paniņām, izmantojot tikai ūdeni un krējumu. Zupa nebūs tik garšīga, bet ēst var.
  • Zupa būs īpaši garda, ja vārīto kartupeļu vietā izmantosi cepeškrāsnī ceptas kartupeļu daiviņas. Tās būs lieliska piedeva pie zupas. Pašā zupā gan tās nevajag likt.
  • Auksto zupu droši vari taisīt ar rezervi. Nebūs tik garda kā pirmajā dienā, bet nezinātājs nepamanīs.
  • Interesanta ir arī baltā aukstā zupa. Šajā versijā marinētās bietes vispār neliek, taču ir lielāks uzsvars uz svaigiem gurķiem. Vērts izmēģināt.
  • Garšīga aukstā zupa būs labs variants gan kā vienīgais ēdiens, gan kā pirmais ēdiens pirms nopietnākas porcijas, piemēram, karbonādes.

5 / 5. Vērtējums: 1

1 domas par “Aukstā zupa”

Atsauksmes