Kraukšķīgi un gardi – mazsālītie gurķīši ir lieliska piedeva jebkurām pusdienām. Īpaši iecienīti vasarā, kad dārzā notiek gurķu invāzija, taču tos var pagatavot arī jebkurā citā laikā. Lielveikalos vasara nebeidzas nekad.
Sastāvdaļas
- gurķi – 1 kg (mazie) / 800 g vidēji vai lieli
- ūdens – 1 litrs
- sāls – 3 ēdamkarotes sāls (der jebkurš sāls)
- cukurs – 1 tk
- dilles – 1 sauja
- ķiploki – 5 daiviņas
- melnie pipari (graudu) – 10 gb
- upeņu, ķiršu lapas – 1 sauja (nav obligāti)
- mārrutku sakne – 5 cm garumā (aromātam, nav obligāti)
Pagatavošana
- Lielā katlā vai bļodā ielej remdenu ūdeni un sajauc ar visām marinādes sastāvdaļām. Ķiploku daiviņas liec veselas, dilles sagriez 5 – 10 cm lielos gabalos.
- Gurķus nomazgā un nogriež galus, lai ātrāk savelkas ar marinādi.
- Liec gurķus marinādē, uzliec pa virsu šķīvi un noslogo ar kaut ko smagu.
- Jau pēc 4 h gurķīši ir gatavi ēšanai, bet labākam efektam vēlams tos noturēt ledusskapī vismaz 1 diennakti.
Fiksie jeb ātrie gurķīši
Dari visu to pašu, taču ar divām svarīgām izmaiņām.
- Marinādei izmanto verdošu ūdeni.
- Katru gurķi sagriez četrās daļās (strēmelēs), lai marināde ātrāk sasūcas. Lielos gurķus var griezt arī smalkāk.
- Pievieno vairāk sāli – nevis 3, bet 5 ēdamkarotes.
- Ātrie gurķi būs gatavi ēšanai jau pēc 30 minūtēm. Ja gribi, lai gurķi ir kraukšķīgi, jālieto auksts ūdens.
- Šajā variantā sālījums ir ļoti spēcīgs un gurķus jācenšas apēst jau tajā pašā dienā.
Gatavošanas laiks
- Marinādes gatavošana – 5 minūtes.
- Gurķu apstrāde – 2 minūtes.
- Sālīšana – 30 minūtes līdz 24 stundas.
- Kopējais gatavošanas laiks: 7 minūtes + gaidīšana.
Ieteikumi
- Mazsālīto gurķu receptei vislabāk der mazie lauku gurķīši. Tie ir kraukšķīgāki, garšīgāki un kompaktāki. Varēsi salikt tos bļodā kā tetra klučus. Lielajiem ir cietāka miza, tos ir grūti salikt blakus, taču var izmantot arī tādus.
- Lauku gurķi reizēm ir rūgti. Kad nogriez gurķim galu, pagaršo vai nav rūgts. Ja ir rūgts, griez vēl, kamēr rūgtums pazūd.
- Marinādi vari izmantot vairākkārt. Apēd gurķus un liec marinādē jaunu porciju. Uzglabājot ledusskapī, marinādi var izmantot pat nedēļu.
- Ķiršu, upeņu lapas un mārrutki ir luksus, kas ne visiem ir pieejams. Ja tos nevar dabūt, nevajag bēdāties. Sanāks garšīgi arī bez šīm piedevām.