Falafels no zaļajiem zirņiem

0
(0)

Zirņu kotletes jeb falafels ir izplatīts ēdiens Tuvajos Austrumos. Tradicionāli to gatavo no turku zirņiem, bet Latvijā varam eksperimentēt un gatavot arī no zaļajiem zirņiem. Recepte vienkārša, bet prasa pacietību. Zaļo zirņu kotletes var ēst vienas pašas, kopā ar krējuma-majonēzes mērci un rīsiem vai taisīt veģetāro kebabu.

Sastāvdaļas

  • zaļie zirņi – 400 g
  • kukurūzas milti, rīsu milti vai mannā – 100 g
  • kviešu milti – 50 g
  • rīvmaize – 5 ēdamkarotes
  • kaltēti tomāti – 6 gb (sarīvēti, nav obligāti)
  • Krievijas/Holandes siers – 100 g
  • skābais krējums – 4 ēdamkarotes
  • baziliks – 1 sauja (svaigs sasmalcināts) vai 4 šķipsnas kaltēts
  • sāls – 3 šķipsnas
  • melnie pipari (malti) – 2 šķipsnas
  • saulespuķu eļļa – cepšanai vai fritēšanai (100 ml – 500 ml)

Pagatavošana

  • Novāri zaļos zirņus sālsūdeni, kamēr mīksti, bet vēl nešķīst ārā (apmēram 5 minūtes).
  • Sarīvē sieru uz smalkas rīves. Sakapā baziliku pēc iespējas sīkāk.
  • Nokās zirņus un sablendē.
  • Sajauc zirņu masu ar rīvētu sieru, kviešu miltus, krējumu, mannā/kukurūzas vai rīsu miltiem (izvēlies vienu no šiem trim).
  • Pievieno krējumu, sāli, piparus, rīvētus kaltētos tomātus un sajauc visas minētās sastāvdaļas vienotā masā.
  • Veido no mīklas neliela izmēra (apmēram 5 cm diametrā), plakanas kotletes.
  • Apvārti kotletes rīvmaizē.
  • Uzkarsē pannu un bagātīgi uzlej eļļu.
  • Cep kotletes no abām pusēm, kamēr tās ir zeltaini brūnas. Orientējoši 5 minūtes katru pusi. Ja nevēlies cept, vari tās fritēt eļļā.

Fotorecepte

   

Gatavošanas ilgums

  • Mīklas gatavošana – 15 minūtes
  • Cepšana – 25 minūtes
  • Kopējais gatavošanas laiks – 40 minūtes

Ieteikumi

  • Receptē minētās garšvielas piešķirs zaļo zirņu kotletēm patīkamu garšu, taču, ja kāda no tām negaršo, droši aizstāj ar citu.
  • Zaļo falafelu mīklā vari pievienot arī apceptus sīpolus, vienu olu un apceptu malto gaļu.
  • Ja mājās nav saldēti zaļie zirnīši, vari tos aizstāt ar novārītiem brūnajiem zirņiem.
  • Zirņu kotletes lieliski sader ar rīsiem, tzatziki-krējuma-majonēzes mērci, tomātu-krējuma salātiem vai kā sastāvdaļa veģetārajā kebabā.
  • Portālā Edieni.lv atradīsi arī citas garšīgas brokastu vai vakariņu idejas.

0 / 5. Vērtējums: 0

Atsauksmes