Sulīga cepeškrāsnī cepta vista ir mans bērnības svētku ēdiens. To ēdām dzimšanas dienās, Ziemassvētkos, Jaunajā gadā, vēlāk arī biežāk. Tagad veselu vistu cepeškrāsnī gatavoju tikai tajās reizēs, kad sabrauc daudzi ciemiņi vai gribas ģimeni palutināt ar savām bērnības garšām. Parasti izvēlos cept lielu broileri, jo tad visiem vienmēr pietiek un, ja paliek pāri, var turpināt ēst arī nākamajā dienā.
Sastāvdaļas
- vista – 1 gb (3,5 kg)
- āboli – 2 gb (vidēji, pussaldi)
- paprika – 1 gb
- sīpoli – 2 gb (mazi)
- ķiploks – 8 daiviņas (vidējas)
- tomāti – 2 gb (mazi)
- burkāns – 1 gb
- kabacis – 2 lielas ripas
- sāls – 1 liela šķipsna
- melnie pipari – 1 šķipsna
- eļļa – 1 ēdamkarote
- sviests – 20 grami
Pagatavošana
- Cepešpannu vai čuguna pannu iesmērē ar eļļu.
- Ieliec pannas sānā divas kabača šķēles (mitrumam, cepšanas laikā tās izšķīdīs).
- Uzliec vistu uz pannas. Piepildi to ar dārzeņiem un āboliem (der arī citi augļi un dārzeņi, kas ir mājās).
- Pāri palikušos dārzeņus un ābolus liec uz pannas vistai apkārt.
- Vistas ārpusi bagātīgi iesmērē ar sarīvētiem ķiplokiem.
- Cep 220 grādos aptuveni 2 stundas iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī. Vēlams uzlikt pa virsu metāla vāku. (Čuguna pannai to izdarīt vienkāršāk, taču liec vāku arī tad, ja vistu gatavo cepešpannā. Vāks palīdzēs saglabāt vistas mitrumu.)
- Periodiski, ik pēc 20 – 30 minūtēm pārlej vistu ar pannā esošo šķidrumu (nav obligāti). Ja nav vāks, aplej biežāk.
- Kad vista šķiet gatava, iesmērē ar sviestu, uzber sāli un piparus. Turpini cept 5 – 10 minūtes bez vāka. Ādiņa kļūs zeltaina un nedaudz kraukšķīga. Ja vēlies vari tagad apkaisīt vistu arī ar citām garšvielām (rozmarīns, citrons u.c.)
- Liec uz plīts vai galda un ļauj tai nedaudz atdzist.
- Ēd kopā ar ceptiem vai vārītiem kartupeļiem, rīsiem vai salātiem.
Gatavošanas laiks
- Vistas sagatavošana cepšanai cepeškrāsnī ir vajadzīgas aptuveni 10 minūtes. Šajā laikā atradīsi visu vajadzīgo, nomizosi dārzeņus, uzkarsēsi cepeškrāsni.
- Cik ilgi jācep vista cepeškrāsnī? Precīzs laiks atkarīgs no izmēra. Manam 3,5 kg broilerim vajadzēja 2 h 30 min, bet mazākiem eksemplāriem parasti pietiek ar 1 h 30 min.
Ieteikumi
Vesela vista cepeškrāsnī ir vienkārša un garda recepte, bet jāievēro daži pamatnoteikumi:
- Cepot pannai turi virsū vāku. Tas palīdzēs saglabāt vistu sulīgu. Daudziem patīk cept vistu un citu gaļu speciālajos cepšanas maisiņos. Man nepatīk. Ja uzgriež temperatūru pārāk augstu vai cep par ilgu, maisiņš sadalās un ir sajūta, ka kaut kas no tā nonāk arī gaļā.
- Sāli ber virsū tikai pašas beigās. Ja darīsi to pašā sākumā, sāls izsūks šķidrumu no vistas un tā būs sausa.
- Pildījumam vari izmantot visdažādākos dārzeņus, augļus, t.sk. žāvētas ogas, piemēram, plūmes. Nebaidies eksperimentēt un atklāj jaunas receptes.
- Izmantojot cepešpannu, vari blakus vistai cept arī kartupeļu pusītes. To daudzums pietiks 2 – 3 cilvēkiem.
- Kā pārbaudīt vistas gatavības pakāpi? Iedur ar nazi pie kaula. Gaļai ir jāatdalās viegli un nedrīkst tecēt ārā sarkans šķidrums. Ja izskatās gatava, vari pagaršot vai vienkārši pārej pie pēdējās fāzes – iesmērē ar sviestu, uzber sāli, piparus un cep bez vāka.
- Vari padarīt vistu interesantāku, ja pēdējās cepšanas minūtēs uzspiedīsi no majonēs paciņas (Francis) kādu interesantu rakstu vai majonēzes restītes.
- Ēdienreize būs vieglāka, ja vistu ēdīsi kopā ar rīsiem vai lapu, gurķu un tomātu salātiem, nevis kartupeļiem.
- Kopumā variācijas kā pagatavot vistu cepeškrāsnī ar vai bez dārzeņiem ir ļoti dažādas. Izmanto šo recepti kā bāzi un ļaujies iedvesmai. Garšos lieliski.
Es cepu malkas krāsnī. Tur viss sanāk garšīgāk.
Es cepu maisiņā, beigās atgriežu vaļā, lai apceptu vistas ādu. Nedrīkst tikai griezt temperatūru pārāk augstu, lai maisiņš nesadrūp.