Cepeškrāsnī cepts ķirbis

4.5
(2)

Ķirbis ir brīnišķīga oga! Liels, pilns ar vitamīniem un uzturvielām. Bet – kā lai to izbaro apēd? Pat ģimene ar bērniem tas  ir izaicinājums. Vieglākā un ātrākā recepte ir ķirbis cepeškrāsnī – sacepts zeltainās daiviņās. No visiem ķirbju ēdieniem šī, iespējams, ir pats vienkāršākais. Mēs to mājās saucam arī par Helovīna frī. Ne jau tāpēc, ka šos svētkus īpaši svinētu, vienkārši tā ir iegājies.

Sastāvdaļas

  • Ķirbis – 1kg (apmēram puse no sviesta ķirbja vai cepamā ķirbīša)
  • Eļļa – pavisam nedaudz, lai noklātu šķēlītes
  • Sāls – 1 šķipsniņa
  • Pipari – pēc gaumes
  • Garšvielas pēc izvēles – es izmantoju šķipsnu asafetīdas.

Mērcītei

  • Tzatziki garšvielu maisījums (var saukt arī par zaziki) –  3 lielas šķipsnas
  • Krējums – 100 g
  • Majonēze – 50 g

Pagatavošana

  1. Izklāj cepampannu ar cepampapīru vai iesmērē ar cepamo eļļu.
  2. Sagriez ķirbi daviņās.
  3. Pārlej ar eļļu un apmaisi.
  4. Liec cepties 230 grādos.
  5. Cep līdz šķēlītes paliek zeltaini brūnas, kādas 10 – 15 minūtes.
  6. Apkaisi ar garšvielām īsi pirms izņemšanas.
  7. Pasniedz ar mērcīti vai gaļai kā piedevu.

Mērce:

  1. Samaisi krējumu ar majonēzi.
  2. Pievieno tzatziki (pēc garšas) un samaisi.

Mani ieteikumi

  • Visi ķirbji nav vienādi. Mani kulinārie eksperimenti liecina, ka cepšanai cepeškrāsnī piemērotākie ir sviesta ķirbis un muskata ķirbis. Var cept jebkuru, bet šie garšo vislabāk.
  • Padoms tiem, kas nav lieli ķirbja garšas cienītāji: visa viltība slēpjas mērcītē! Pagatavo sev un savai ģimenei iecienītākās garšas mērcīti. Būtībā ķirbis šeit būs kā masa, kuru “izvilks” dipmērcītes garšas buķete.
  • Mūsmājās tzatzikī garšvielu maisījumu izmantojam bieži. Sajauc ar majonēzi vai majonēzi un krējumu un gatavs.  Šad tad krējuma vietā lietojam bezpiedevu jogurtu. Mana mamma kā kārtīgs latvietis maisa tzatziki tikai ar krējumu.
  • Īpašākiem ēdieniem, tādiem kā: kebabi, burgeri vai lavaši pie mērces papildus pievienojam arī rīvētu gurķi ( svaigu vai marinētu).
  • Šādi pagatavotas ķirbja šķēlītes vari bērniem iemānīt frī vietā (ne pārāk bieži). Mūsmājās tās tiek sauktas par Helovīnu frī.
  • Šajā receptē ķirbis izcepts ar visu miziņu. To ir vērts darīt tikai līdz brīdim, kamēr miza kļūst pārlieku cieta. Miza, protams, nav pats garšīgākais ēdiens pasaulē, bet ēdu veselības dēļ. Ķirbju mizā ir dažādas vērtīgas vielas, t.sk. organiskais želatīns, kas ir noderīgs kaulaudu un skrimšļu veselībai.
  • Lai ķirbju daiviņas būtu kraukšķigas kā frī, pirms cepšanas kārtīgi ietauko tās. Ja kāda mala sāk sutināties – apgriez otrādi.
  • Cepeškrāsnī cepts ķirbis ir laba piedeva pie gaļas ēdieniem, kartupeļu aizstājējs vai uzkoda (kopā ar mērcīti garšīgāk).

Labu apetīti un ieraksti komentāros, kā garšoja.

 

4.5 / 5. Vērtējums: 2

Atsauksmes