Kartupeļu pankūkas

5
(4)

Kartupeļu pankūku pagatavošana ir vienkārša un, ja sekosi rekomendācijām izdosies jau pirmajā reizē. Šīs kartupeļu pankūkas cepu rudens ražas svētkos, t.i. pēc tam, kad no lauka novācām pēdējos dārza labumus. Parasti šādās reizēs liekam galdā kādu kūku, šoreiz bērniem gribējās sāļu kūku. Ja kūku, tad kūku, lai iet kartupeļu pan-kūka.

Sastāvdaļas

Kartupeļu pankūku receptē bāzi veido:

  • Kartupeļi 2 kg
  • Olas 3 gb
  • Sāls – pāris šķipsnas
  • Pipari  (gaumes jautājums)
  • Eļļa (saulespuķu vai olīveļļa) cepšanai

Piedevas

  • Lasis
  • Biezpiens
  • Skābais krējums
  • Brūkleņu ievārījums
  • Siers

Kartupeļu pankūku foto galerija

Pagatavošana

  1. Nomizo kartupeļus un sarīvē uz rupjas rīves.
  2. Nospied lieko sulu, to mums nevajadzēs. 
  3. Pievieno olas, sāli, piparus un samaisi visu viendabīgā masā. (Ja vēlies, vari olu sakult jau iepriekš atsevišķā bļodiņā, būs vieglāk maisīt.)
  4. Sakarsē pannu un uzlej eļļu.
  5. Veido ēdamkarotes lieluma kartupeļu pankūku mīklas pikuci, liec uz pannas un ar dakšiņu saplacini. (Plānākas pankūkas izcepsies ātrāk un viendabīgāk. Ja pankūkas sāk piedegt, samazini temperatūru.)
  6. Cep līdz pankūciņu mala kļūst zeltaini brūna.
  7. Apmet uz otru pusi. (Ja vēlies kartupeļu pankūkas ar sieru, šis ir īstais brīdis uzlikt siera šķēli uz jau apceptās puses). 
  8. Pasniedz ar sev tīkamām piedevām.

Mūsmājās katram ir sava mīļākā kartupeļu pankūku piedevu kombinācija: vīrs ēd ar lasi, bērniem garšo ar biezpienu, sieru, vai vienkārši krējumu, man garšo ar brūkleņu ievārījumu.

Mani ieteikumi

  • Kādreiz izmantoju Vitamix blenderi, lai ātrāk tiktu pie sasmalcinātās kartupeļu masas. Tikai maniem bērniem nepatika pankūku konsistence. Viņi priekšroku dod salmiņu tipa masai. Tā nu atgriezos pie roku darba – rīvēšanas.
  • Lai bagātinātu garšu masai var pievienot smalki sagrieztu sīpolu. Bet arī šeit kādam var rasties iebildumi (dēls neēd), tāpēc atstāju tikai pašu bāzi. Ja ir iespēja, sātīgumam pievienoju asefatīdu (Indiešu garšviela, sveķis, kas piedod cepta sīpola niansi). To pievienoju tieši uz pannu pirms pikucīšu uzlikšanas. Par šo niansi esmu saņēmusi milzīgu komplimentu – ciemiņš, kurš kartupeļu pankūkas neēda – tagad izbrīnā slavēja un bija pārsteigts, ka viņam garšo.
  • Plācenīšu konsistence atkarīga no cepšanas temperatūras – es cepu tos ļoti sakarsētā pannā, lai salmiņu kļūst kraukšķīgi.
  • Šīs pankūciņas ir līdzīgas ceptiem kartupeļiem. Ja labāk garšo mīkstāka konsistence vari cept uz mazākas uguns.Un mīklu iepriekš sablendē, vai sarīvē uz smalkākās rīves.
  • Rīvētās kartupeļu pankūkas #lifehacks ! Mana vecmāmiņa mācīja – lai kartupeļu pankūkas nepaliktu melnas, pazustu zaļo kartupeļu piegarša aplej tos pēc sarīvēšanas ar karstu pienu. Lieko šķidrumu pēc tam nolej. Šis tiešām strādā.

Drosmīgajiem un eksperimentu cienītājiem

  • Pirmā iespēja. Vēlies ēst kā bērnībā kafejnīcās vai padarīt pankūku struktūru interesantāku?

Pievieno svaigi rīvētiem kartupeļiem sablendētus vai samīcītus vārītus kartupeļus (attiecība 4:1). (Piemēram, uz 200 g svaigu kartupeļu vajag 50 g samīcītus vārītus kartupeļus.)

  • Otra iespēja – pagatavo no kartupeļu pankūku mīklas bāzes vafeles. Papildini masu ar pāris karotēm kviešu miltu, šķipsnu cepamo pulveri, garšvielām un rīvēto sieru. Cep vafeļu pannā kā parastas vafeles. Ēd vienas pašas kā sāļu našķi vai kopā ar salātiem, sieru, krējumu vai dip mērcītēm.
  • Trešā iespēja – kartupeļu pankūkas bez olas. Jā, tas ir iespējams. Mīkla kopā turēsies švakāk, bet ar nelielām pūlēm to var izdarīt. Recepte tieši tā pati, tikai neliec klāt olas.

Ieraksti komentāros, kādas kartupeļu pankūkas cepāt bērnībā un kuras tagad garšo vislabāk.

5 / 5. Vērtējums: 4

Atsauksmes