Biešu zupa

5
(2)

Biešu zupa jeb borščs ir viena no tām, ko pagatavot ir visvieglāk, ātrāk un lētāk. Tā var būt glābiņš mēneša beigās, kad makā svilpo vējš un atslodze no smagākiem ēdieniem. Biešu zupas receptes sastāvdaļas vari mainīt atbilstoši savai gaumei. Piemēram, likt vairāk gaļu, mazāk vai gatavot bez gaļas un pievienot buljona kubiņu. 

Derēs jebkura veida bietes – svaigas, konservētas (bez etiķa) vai vakuuma iepakojumā. Ja vēlaties uzņemt vairāk vitamīnus, vāriet zupu vienai reizei no svaigām bietēm. Ātram variantam derēs arī jau gatavās, veikalā nopērkamās sarkanās bietes. 

Sastāvdaļas

  • 0,5 kg bietes 
  • 0,5 kg cūkgaļas ribiņu vai stilbiņš 
  • 2 litri ūdens
  • 3 kartupeļi
  • 1 sīpols (vidējs)
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 2 burkāni
  • 3 lauru lapas
  • 0,5 citrons
  • 1 ēdamkarote sviests
  • 1 ēd.k. cukurs
  • 1 t.k. sāls
  • zaļumi, krējums, pipari – pēc vēlēšanās

Pagatavošana

  1. Atsevišķā katliņā novāri bietes ar visu mizu (20 – 40 minūtes). Vāri tik ilgi, kamēr iedurot ar nazi, tas viegli ieslīd bietē. Atdzesē, nomizo un sagriez nelielās strēmelēs (kā frī kartupeļus) vai sarīvē. Ja krājumos ir jau izvārītas bietes, sākuma posmu izlaid. 
  2. Vidēja lieluma katlā izkausē sviestu. Iemet tur lauru lapu, ķiploku un piparus. Pievieno gaļu un apcep no abām pusēm (dažas minūtes). 
  3. Uzlej verdošu ūdeni un uzliec vāku. Vāri 30 minūtes.
  4. Pievieno ripiņās sagrieztus burkānus, sīpolu (veselu) un sāli. Vāri 10 minūtes. 
  5. Pievieno sagarinātās bietes. Vāri 5 minūtes. 
  6. Izslēdz uguni, lai stāv katls ar vāku vēl dažas minūtes. 
  7. Pa to laiku uzklāj galdu, sakop virtuvi. 
  8. Sēdies pie galda un baudi. 
  9. Citrona sula, zaļumi, pētersīļi, papildus sāls, pipari, krējums un citas variācijas – pievieno pēc garšas. 

Gatavošanas laiks

  • 45 – 85  minūtes (bez gaļas var pagatavot 15 – 55 minūtes).

Ieteikumi

Daļai latviešu ir antipātijas pret biešu zupu, jo tā bija jāēd piespiedu kārtā bērnudārzā, skolā vai armijā. Tas laiks ir pagājis. Mājās varam gatavot tieši tādu zupu kā pašiem garšo. 

Zupa būs aromātiskāka, ja svaigas cūkgaļas vietā lietosi žāvētu. Ja garšo žāvētas vistas vai kūpinājumi, tā būs laba izvēle, kā uzlabot garšu. 

Biešu zupa ledusskapī var glabāties vairākas dienas, pat nedēļu, taču visgaršīgākā tā būs ne ilgāk kā vienu dienu pēc pagatavošanas. 

Veģetārieši gaļu var aizstāt ar iepriekš novārītām brūnajām, sarkanajām lēcām vai sliktākajā gadījumā pupiņām. Arī, ja vēlies padarīt zupu sātīgāku, pākšaugu pievienošana būs laba izvēle. 

Labu apetīti.

 

5 / 5. Vērtējums: 2

Biešu zupa - Ātra recepte - Viegli pagatavot

Garda biešu zupa. Viegli un ātri pagatavojama. Izdodies jau pirmajā reizē. Gatavo ar gaļu vai veģetārā versijā. Garšos gan vīram, gan bērniem.

Type: Zupa

Cuisine: Latviešu

Recipe Yield: 8 porcijas

Total Time: PT30M

Recipe Ingredients:

Editor's Rating:
5

Atsauksmes