Bezē cepumi

5
(4)

Olbaltums, šķipsniņa sāls un cukurs. Tas ir viss, kas vajadzīgs, lai izdotos gardi bezē cepumi. Vai tie būs veselīgi? Nē, taču, ja vēlies panašķoties vai uzcept, ko interesantu kopā ar bērniem šis būs labs variants. Izdosies jau pirmajā reizē. Savā receptē papildus pievienoju arī nedaudz vaniļas cukuru (parasto) smaržiņai.

Sastāvdaļas

  • Olbaltumi 5 gb
  • Cukurs 250 g
  • Sāls šķipsna
  • Vaniļas cukurs šķipsna (smaržai)

Pagatavošana

  1. Atdali olbaltumus no dzeltenumiem, pievieno sāli un sāc putot. Drošības pēc labāk izmanto lielu bļodu vai trauku ar augstām malām. Tiklīdz olbaltuma masas daudzums ir saputojies par aptuveni 1/3 lielāks nekā sākotnēji, sāc pievienot cukuru.
  2. Cukuru olbaltumam putošanas laikā pievieno pakāpeniski, pēc principa puto un ber. Pārāk strauja rīcība no paša sākuma var apgrūtināt olbaltuma putošanu un to mums nevajag.
  3. Puto līdz brīdim, kamēr cukurs ir pilnībā izkusis un masa kļuvusi viendabīga cieta. To var pārbaudīt ar karoti, pacilājot bezē masu vai pagāžot bļodu. Ja masa nekrīt ārā, viss ir izdevies lieliski.
  4. Ar tējkarotīti liec bezē cepumu masu uz cepešpannas, kurai virsū uzklāts cepamais papīrs. Cepumu lielumam nav ierobežojumu, taču jārēķinās, ka mazāki cepumi izcepsies ātrāk. Savā receptē cepumus veidoju pēc principa viena tējkarote – viens bezē cepums.
  5. Pannu liec uzkarsētā cepeškrāsnī.
  6. Cep 100 grādos 45 minūtes. Ja izmanto elektrisko cepeškrāsni ar ventilatoru, rēķinies, ka ventilators palielina plīts temperatūru par 10 grādiem.
  7. Ņem ārā un nogaršo. Bezē cepumiem beigās ir jāsanāk baltā vai vismaz gaišā toņkārtā.
  8. Kārto uz liela skaista šķīvja un baudi.

Gatavošanas laiks

Bezē cepumu pagatavošanai no 5 olbaltumiem ir vajadzīga aptuveni 1 stunda.

  • Gatavošana – 15 minūtes
  • Cepšana – 45 minūtes

Ieteikumi

Kad cepumi gatavi, vari tos uzlabot vai mēģināt padarīt veselīgākus, uzliekot pa virsu augļu šķēlītes vai izdobojot bedrīti un ieliekot tajā dzērveni. Vēl vari mēģināt pārkaisīt ar tumšās šokolādes skaidiņām. Izskatīsies lieliski, bet šokolāde var lipt pie pirkstiem.

Receptē mēs izmantojām 5 olu baltumus, bet ko darīt ar olas dzeltenumiem? Manā bērnībā tos jauca kopā ar cukuru un ēda jēlā veidā, bet šodien kaut kā vairs negribas. Tā vietā pāri palikušos dzeltenumus izmantoju citos ēdienos – sacepu kopā ar kartupeļiem vai pagatavoju vaniļas mērci. Iespējas ir dažādas.

Uztura speciālisti bieži mums māca, ka nevajag dienas laikā apēst vairāk kā 20 gramus cukura.

Šajā receptē cukurs ir 250 grami. Vienam cilvēkam tas viennozīmīgi ir par daudz. Ko darīt?

Dalies ar saldo našķi ar ģimenes locekļiem, draugiem vai aiznes uz darbu kolēģiem. Gribi panašķoties vienatnē? Uzcep bezē no 1 olbaltuma un 50 gramiem cukura. Arī es, kad neviens nav mājās, sevi retu reizi tā palutinu.

Bonuss – šos cepumus varam saukt arī par “cepumi bez E”.

 

5 / 5. Vērtējums: 4

1 domas par “Bezē cepumi”

Atsauksmes