Vai esat kādreiz redzējuši olu bez čaumalas?
Pērkot olas veikalā tādu brīnumu nekad neredzēsiet, jo visas olas tur automātiski tiek šķirotas.
Ja dzīvojat laukos vai jums ir pieejamas mājas vistu olas, pastāv neliela iespēja, ka vismaz reizi dzīvē olu bez čaumalas tiešām ieraudzīsiet.
Teorētiski šādai parādībai var būt vismaz četri skaidrojumi:
- vistiņa ir ļoti jauna un tās ķermenis vēl nemāk izveidot cietu čaumalu.
- vistai ir nesabalansēta diēta un pietrūkst kalcijs.
- vistai ir pārāk liels stress.
- vista ir ļoti veca un vistu dēšanā sākas problēmas.
Attēlā redzamā ola bez čaumalas ietilpst ceturtajā kategorijā.
Brūnā vistiņa, kas šo olu izdēja bija tik tiešām cienījama vecuma. Viņa bija draudzīga (bieži tā negadās), staigāja mājiniekiem visur līdzi un bija mūsu favorīts.
Diemžēl pēc pāris mēnešiem viņas mūžs noslēdzās. Kādā rītā atradām viņu aizmigušu graudu spainī.
Olu bez čaumalas neviens no mums negribēja ēst. Kādu laiku to turējām istabā uz šķīvja, pēc tam aprakām komposta kaudzē.
Vai olu bez čaumalas drīkst ēst?
Šeit runa nav par parastu vārītu olu bez čaumalas vai vienkārši ceptu olu, bet par olām, kas ir izdētas bez čaumalas.
Ēst šādu olu drīkst, ja tajā nav saskatāmas asinis un tā visādi citādi izskatās normāla. Izvārīt, droši vien, nesanāks, bet cept vai tvaicēt drīkst.
Ja esat šādu olu kādreiz ēduši vai gribētu ēst, ierakstiet komentāros.